Zajęcia rozpoczną się od części teoretycznej, w trakcie której poznacie założenia dietetyczne różnych etapów eliminowania cukru w diecie tj. odstawienie białego cukru, odstawienie słodzików (słodzenie owocami) oraz odstawienie cukrów prostych. Następnie, przygotujecie dania, oparte na autorskim programie cukrowego detoksu Michała Lachura, zakładającego m. in. spożywanie naturalnie występujących cukrów lub ich niskokalorycznych zamienników, wzbogacenie diety o błonnik np. w śniadaniach opartych na węglowodanach złożonych, włączanie do diety zdrowych przekąsek między posiłkami, zamianę rafinowanych węglowodanów na pełne ziarno czy wspieranie organizmu wzmacniającymi, przeciwzapalnymi koktajlami i naparami w okresie cukrowego detoksu.
W programie:
- Przeciwzapalne smoothie z jarmużem, imbirem i kurkumą
- Wegańskie pancakes na mleku migdałowym
- Granola superfoods z matchą i pomarańczami
- Popcorn z kaszy gryczanej z oliwą z oliwek i solą himalajską
- Buddha Bowl z pieczonymi warzywami i makaronem soba
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar. UWAGA! Warsztaty zaczynają się o godz. 18.00