Indie od kuchni

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Marek Kropielnicki
Jedna z najstarszych, a zarazem najbardziej ciekawych kuchni świata. Nierozerwalnie związana z kulturą i religią Półwyspu Indyjskiego. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza Brytyjczykom, którzy pachnące kardamonem, kuminem i szafranem dania wprowadzili na salony. Barwna, egzotyczna, z mnóstwem przypraw i ziół. Czerpiąca z bogactwa lokalnych i sezonowych produktów. Zapraszamy Was na orientalny wieczór z kuchnią indyjską. Zajęcia poprowadzi Marek Kropielnicki, pochodzący z Wielkiej Brytanii kucharz, który w przeszłości pracował m. in. jako Sous Chef restauracji Senses (1 gwiazdka Michelin).

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Niezależnie od zamieszkanego regionu, wyznawanej religii czy statusu społecznego gotowanie i jedzenie to w Indiach jeden z najważniejszych, codziennych rytuałów. Na warsztatach poznacie indyjskie tradycje kulinarne: zasady komponowania dań, popularne produkty, przyprawy i zioła. Prowadzący opowie Wam także o kuchni indyjskiej z perspektywy kucharza wychowanego i wykształconego w pełnej hinduskich wpływów Wielkiej Brytanii. Dowiecie się też, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania indyjskich potraw oraz na co zwracać uwagę kupując. Na zajęciach, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie prawdziwą indyjską kolację składającą się z 3 dań oraz oryginalną mieszankę przypraw garam masala, którą będziecie mogli zabrać ze sobą do domu do dalszego eksperymentowania z kuchnią indyjską.

W programie:

  • King Prawn Tikka z green chutney i czosnkowym naan
  • Kultowy Butter Chicken z perfekcyjnym ryżem basmati
  • Phirni – obłędny hinduski pudding z wodą ryżem, nerkowcami, szafranem i różą
  • Domowa mieszanka garam masala
  • Mango Lassi

Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda).

OPCJA VEGE: Nie jesz mięsa/ryb, a chcesz wziąć udział w zajęciach? Napisz do nas, a zobaczymy, co da się zrobić.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Prowadzący

Marek Kropielnicki

Doświadczony szef kuchni. Doświadczenie w Polsce zdobywał pracując m.in. w Restauracji SENSES (odznaczonej gwiazdką Michelin), jako chef kuchni DO BO DO oraz Restauracji Dwie Trzecie mediterranean fusion a także jako sous chef w Restauracji Zest by Kibart. Urodzony w Anglii Marco inspiruje się kuchnią z różnych stron świata (w szczególności z Włoch, nieszablonową kuchnią Wysp Brytyjskich oraz kuchnią azjatycką). Zachwyca się i delektuje naturalnymi smakami bogatej przyrody oraz nowoczesnym gotowaniem.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)