Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Niezależnie od zamieszkanego regionu, wyznawanej religii czy statusu społecznego gotowanie i jedzenie to w Indiach jeden z najważniejszych, codziennych rytuałów. Na warsztatach poznacie indyjskie tradycje kulinarne: zasady komponowania dań, popularne produkty, przyprawy i zioła. Prowadzący opowie Wam także o kuchni indyjskiej z perspektywy kucharza wychowanego i wykształconego w pełnej hinduskich wpływów Wielkiej Brytanii. Dowiecie się też, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania indyjskich potraw oraz na co zwracać uwagę kupując. Na zajęciach, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie prawdziwą indyjską kolację składającą się z 3 dań oraz oryginalną mieszankę przypraw garam masala, którą będziecie mogli zabrać ze sobą do domu do dalszego eksperymentowania z kuchnią indyjską.
W programie:
- King Prawn Tikka z green chutney i czosnkowym naan
- Kultowy Butter Chicken z perfekcyjnym ryżem basmati
- Phirni – obłędny hinduski pudding z wodą ryżem, nerkowcami, szafranem i różą
- Domowa mieszanka garam masala
- Mango Lassi
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda).
OPCJA VEGE: Nie jesz mięsa/ryb, a chcesz wziąć udział w zajęciach? Napisz do nas, a zobaczymy, co da się zrobić.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb