Italiano Vero, czyli prawidzwe włoskie gotowanie

Warszawa Hoża
Parafrazując klasyka takich trzech, jak ich dwóch to nie ma ani jednego, czyli szaleni Włosi z Kuchni Dantego. Wenecjanin i Florentyńczyk, kultowe przepisy oraz obłędnie pyszne dania, które przeniosą Was do słonecznej Italii. Wszystko okraszone dawką humoru w iście monty pythonowskim stylu. Zapraszamy Was na absolutnie niepowtarzalne włoskie gotowanie z Leonardem Masim i Alfredo Boscolo, autorami najlepszego podręcznika o kuchni włoskiej „Kuchnia Dantego”.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Pochodzący z Florencji Leonardo Masi z wykształcenia jest doktorem polonistyki. Alfredo Boscolo – Wenecjanin – obronił zaś doktorat z z historii Europy. Na codzień możecie ich spotkać w restauracji Culiinaria Italiana po sąsiedzku, na Hożej. Połączyła ich pasja do tradycyjnej, włoskiej kuchni i klasycznych receptur. Zasłynęli kultowym klubem kolacyjnym, gdzie można było nie tylko zjeść najpyszniejsze, najprawdziwsze włoskie dania, ale i zanurzyć się we włoskiej kulturze. Panowie bowiem zwykli na nich odczytywać fragmenty „Boskiej Komedii” Dantego. Napisali też wspólnie najlepszy podręcznik o kuchni włoskiej „Kuchnia Dantego”. Pełen tradycyjnych, lepiej i mniej znanych receptur, technik, kompozycji i ukochanych przez Włochów produktów.

Zapraszamy Was na niezapomnianą lekcję gotowania z Leonardo Masi i Alfredo Boscolo. Będzie włosko: ekspresyjnie, energetycznie i przepysznie. W kuchni królować będą rodzinne receptury naszych Prowadzących oraz sezonowe jesienne produkty. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie obłędną, włoską ucztę, składającą się z 4 dań.

W programie:

  • Farfalle ze speckiem, rukolą, pomidorkami i brandy
  • Kalafior z patelni z oliwkami
  • Obłędne risotto z dynią
  • Necci czyli toskańskie naleśniki z mąki kasztanowej z ricottą i miodem

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i ziołowe napary od Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

 

Prowadzący

Alfredo Boscolo i Leonardo Masi

Pochodzący z Florencji Leonardo Masi z wykształcenia jest doktorem polonistyki. Alfredo Boscolo – Wenecjanin – obronił zaś doktorat z z historii Europy. Na codzień możecie ich spotkać w restauracji Culiinaria Italiana po sąsiedzku, na Hożej. Połączyła ich pasja do tradycyjnej, włoskiej kuchni i klasycznych receptur. Zasłynęli kultowym klubem kolacyjnym, gdzie można było nie tylko zjeść najpyszniejsze, najprawdziwsze włoskie dania, ale i zanurzyć się we włoskiej kulturze. Panowie bowiem zwykli na nich odczytywać fragmenty „Boskiej Komedii” Dantego. Napisali też wspólnie najlepszy podręcznik o kuchni włoskiej „Kuchnia Dantego”. Pełen tradycyjnych, lepiej i mniej znanych tradycyjnych receptur, technik, kompozycji i ukochanych przez Włochów produktów.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)