Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Pochodzący z Florencji Leonardo Masi z wykształcenia jest doktorem polonistyki. Alfredo Boscolo – Wenecjanin – obronił zaś doktorat z z historii Europy. Na codzień możecie ich spotkać w restauracji Culiinaria Italiana po sąsiedzku, na Hożej. Połączyła ich pasja do tradycyjnej, włoskiej kuchni i klasycznych receptur. Zasłynęli kultowym klubem kolacyjnym, gdzie można było nie tylko zjeść najpyszniejsze, najprawdziwsze włoskie dania, ale i zanurzyć się we włoskiej kulturze. Panowie bowiem zwykli na nich odczytywać fragmenty „Boskiej Komedii” Dantego. Napisali też wspólnie najlepszy podręcznik o kuchni włoskiej „Kuchnia Dantego”. Pełen tradycyjnych, lepiej i mniej znanych receptur, technik, kompozycji i ukochanych przez Włochów produktów.
Zapraszamy Was na niezapomnianą lekcję gotowania z Leonardo Masi i Alfredo Boscolo. Będzie włosko: ekspresyjnie, energetycznie i przepysznie. W kuchni królować będą rodzinne receptury naszych Prowadzących oraz sezonowe jesienne produkty. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie obłędną, włoską ucztę, składającą się z 4 dań.
W programie:
- Farfalle ze speckiem, rukolą, pomidorkami i brandy
- Kalafior z patelni z oliwkami
- Obłędne risotto z dynią
- Necci czyli toskańskie naleśniki z mąki kasztanowej z ricottą i miodem
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i ziołowe napary od Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb