Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Na zajęciach poznacie najbardziej śmiałe i nieoczywiste jagodowe smaki. Dowiecie się w jaki sposób łączyć je zarówno w słodkie jak i wytrawne kompozycje. Prowadzący nauczy Was w jaki sposób przygotowywać jagody do gotowania, pieczenia czy mrożenia. Jak je przechowywać w domowych warunkach, by jak najdłużej móc cieszyć się ich smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Porozmawiacie też o tym jak pracować ze świeżymi, a jak z mrożonymi jagodami. Jak również w jaki sposób z tych świeżych przygotowywać obłędne przetwory.
Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Na przykład jak wykorzystać jagody, które są zbyt wilgotne, i których w wypiekach czy pierogach użyć już nie można. Pod okiem Prowadzącego, pracując indywidualnie lub w małych 2. osobowych grupach przygotujecie jagodową ucztę, składającą się z 4 dań.
W programie:
- Perfekcyjne leniwe z twargu ze Strzałkowa z kwaśną śmietana, kawiorem jagodowym i chrupiącą bułką z masłem
- Kultowe, tradycyjne pierogi nadziewane jagodami
- Maślane bułeczki brioche z farszem jagodowym i kruszonką
- Orzeźwiający, wytrawny chłodnik jagodowy
Przygotowane przez siebie dania będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy HAYB, herbaty czy ziołowego naparu z Pijalni Ziół Dary Natury czy sezonowej lemoniady lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos #thereisnoplanetb