jarzynova x jesienny comfort food

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Dominika Wójciak
Na mieście mówi się, że to jarzynowa zaklinaczka. Potrafi odczarować absolutnie każde warzywo. Selera zatapia w perskim curry, z pietruszki kręci budyń, którym zachwyca się Magda Gessler, a jej pomidor z  domowym labneh i czarną porzeczką okazał się hitem minionego lata. Jej kulinarną wrażliwość i niezwykły talent docenił sam Gordon Ramsay. Zapraszamy Was na jesienne gotowanie z Dominiką Wójciak, zwyciężczynią Master Chefa, autorką książek Jednogarnkowa Jarzynova, Ziarno, Warzywo, Sezonowe Warzywo, znaną w sieci jako @jarzynova.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Na warsztatach nauczcie się jak z niepozornych, jesiennych korzeni, ziaren i strączków wyczarować obłędne, kojące, wegetariańskie dania. Dominika pokaże Wam jak podbijać nieoczywiste smaki i tworzyć zaskakujące, niebanalne comfort foodowe kompozycje. Opowie o swoich ulubionych przyprawach, ziołach i jesiennych “must have” jarzynowej kuchni. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu.

W programie:

  • Jarmuż Cezar, czyli cavolo nero w umamicznym sosie ze słonecznikiem i serem Bursztyn
  • Młody i Piękny Jaś z pistacjami, czyli kremowa fasola w wersji gourmet
  • Gnudi z ricotty z dynią, pomidorem i masłem szałwiowym, czyli niewiarygodnie kremowe kluseczki w sprężystym cieście, które robi się samo oraz nauka kultowego palenia masła z szałwią
  • Śliwkowy albo jabłkowy cobbler pod chrupiącą skorupką, czyli doskonały deser z sezonowych owoców z pomysłowym twistem rodem z francuskich cukierni

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar bądź domowy izotonik.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Dominika Wójciak

Zwyciężczyni Master Chefa, autorka książek Jednogarnkowa Jarzynova, Ziarno, Warzywo, Sezonowe Warzywo, Pyszne proste do pudełka, Kulinarne Bezdroża, autorka kultowego profilu @jarzynova, na którym dzieli się swoimi sposobami na absolutnie obłędne jarzynowe dania. Jej kulinarną wrażliwość i niezwykły talent docenił sam Gordon Ramsay.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)