Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach trwale odczarujemy kasze i nauczymy Was jak nie wydając fortuny i nie spędzając w kuchni wielu godzin zrobić z nich ciekawe, smaczne i pełnowartościowe posiłki. Tym razem w roli głównej: królowa jaglana, kasza gryczana oraz pęczak. Nauczycie się w jaki sposób je gotować, jak je przechowywać oraz w jaki sposób przygotowywać z nich niezapomniane dania. Poznacie rodzaje i wartości odżywcze kasz. Porozmawiamy też o ich dobroczynnym działaniu na organizm. Nie zabraknie również trików i patentów w duchu Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym gotowaniu. Zajęcia poprowadzi Dorota Mrówka, szefowa kuchni roślinnej Polnej Mrówki. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i przygotują 2 dania 1 koktajl oraz 1 deser z kaszą w roli głównej.
W programie:
- Gryczane proteinowe, czekoladowe smoothie z masłem orzechowym
- Zimowy, buraczano-jaglany burger z masłem orzechowym, sezamem, kolendrą i sambalem z sałatką z czerwonej kapusty, kolendry i jabłka
- Rozgrzewający zimowy bowl: pęczak z musem buraczanym, pieczoną marchewką z cynamonem, kolendrą, tagliatelle z ogórków i awokado
- Ciasto kokosowy mech z konfiturą z żurawiny
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.