Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na kolejnych, kaszowych zajęciach nauczycie się jak wyczarowywać pyszne, zdrowe i piękne dania na cały dzień: od śniadania, przez obiad i kolację, na zdrowej, słodkiej przekąsce kończąc. Trwale odczarujemy kasze i nauczymy Was jak – nie wydając fortuny i nie spędzając w kuchni wielu godzin – zrobić z nich ciekawe, smaczne i pełnowartościowe posiłki. Tym razem w roli głównej: królowa jaglana, kasza gryczana i jęczmienna. Nauczycie się w jaki sposób je gotować, jak je przechowywać oraz w jaki sposób przygotowywać z nich niezapomniane dania. Poznacie rodzaje i wartości odżywcze kasz. Porozmawiamy też o ich dobroczynnym działaniu na organizm. Nie zabraknie również trików i patentów w duchu Zero Waste, które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym gotowaniu. Zajęcia poprowadzi Dorota Mrówka, szefowa kuchni roślinnej Polnej Mrówki. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i przygotują kaszowe: śniadanie, obiad, kolację oraz deser.
W programie:
- Śniadanie: tost z pastą bezjajeczną z kaszy jaglanej z kurkumą, avocado, jadalnymi kwiatami, mikro ziołami i czarnuszką
- Obiad: kotlety gryczane z lubczykiem, pieczonym kalafiorem z masłem orzechowym i curry, z kolorowymi pomidorkami z zaatarem
- Kolacja: zero wastowe falafele jaglane w pełnoziarnistych wrapach z domowymi kiszonkami i hummusem z czarnuszką
- Coś słodkiego: czekoladowy pudding jęczmienny na mleku kokosowym z wegańskim słonym karmelem
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.