Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach krok po kroku nauczycie się jak nie wydając fortuny i bez wielogodzinnego stania przy garach wyczarować smaczne i pełnowartościowe roślinne lunch boxy. W Waszych zdrowych pudełkach królować będą: kasza jaglana, gryczana, pęczak i sezonowe dodatki. W trakcie ich przygotowania porozmawiamy o wartościach odżywczych kasz i ich dobroczynnym działaniu na nasz organizm. Prowadząca pokaże Wam też triki i patenty w duchu zero waste, które usprawnią Wasze codzienne gotowanie. Na warsztatach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i przygotują 3 wegańskie, kaszowe lunch boxy.
W programie:
- Jaglany bowl: kasza jaglana z kurkumą i czarną solą, pieczonymi batatami w Garam Masala, smażoną brukselką z chilli z hummusem, pieczonym burakiem i piklowaną marchewką oraz z zaatarem
- Pęczkowy bowl: pęczak z pesto pietruszkowym, z pieczonym topinamburem, kolorową marchewką, cytrynowym aioli, prażonymi pestkami słonecznika i dynią
- Gryczany bowl: kasza gryczana palona z pieczonymi orzechami laskowymi, suszonymi śliwkami, avocado, wstążkami z ogórka i paprykową szakszuką
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.