Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Zapraszamy na zajęcia, na których nauczycie się podstawowych technik pracy z nożem. W części merytorycznej poznacie: rodzaje noży, zasady przygotowania noża do pracy oraz zasady bezpieczeństwa pracy z nożem. Dowiecie się w jaki sposób i jak często ostrzyć noże oraz jak dobrać właściwy nóż do swoich umiejętności. W części praktycznej, pracując indywidualnie, nauczycie się podstawowych technik krojenia warzyw, siekania ziół, filetowania owoców, obierania, czyszczenia i filetowania krewetek. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Na koniec, wspólnie przygotujecie jedną potrawę.
W programie:
- 7 technik krojenia warzyw (paysanne, brunoise, julienne, concasse, émincer, grand et petite dés)
- Podstawowe techniki filetowania owoców (na przykładzie cytrusów)
- Siekanie ziół (chiffonade)
- Czyszczenie, obieranie i filetowanie krewetek
- Krewetki smażone w maśle z pieczonym czosnkiem, ziołami, warzywami pieczonymi z pastą sezamową, czerwonym curry i kremowym dressingiem cytrusowym z pomidorami i anchois
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.