Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Na zajęciach nauczycie się m. in. czyszczenia, obierania, porcjowania i doprawiania krewetek. Poznacie różne sposoby i metody ich obróbki. Nauczycie się je grillować, smażyć, gotować, panierować oraz przygotowywać z nich olej. Dowiecie się jak wyglądają hodowle krewetek i z jakiego miejsca na świecie krewetki są najlepsze. Porozmawiacie o różnych ich rodzajach. Prowadzący nauczy Was też rozpoznawania ich jakości i podpowie na co zwracać uwagę kupując krewetki. Nauczycie się dobierać odpowiednie dodatki, przyprawy, zioła oraz sosy, podkreślające ich smak. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Michał pokaże Wam też w jaki sposób stylizować krewetkowe dania, by były prawdziwą ucztą dla wszystkich zmysłów. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 3 dania oraz 1 #zerowastowy dodatek.
W programie:
- Domowy makaron z grillowanymi krewetkami z czosnkiem w białym winie z pomidorami koktajlowymi i chilli
- Krewetki w kremowym maślano-winnym sosie ze świeżą bagietką
- Sushi Bowl z krewetkami w tempurze, aromatycznym ryżem, miękkim jajkiem i sałatką cytrynową z wakame
- Aromatyczny olej z pancerzy krewetek (do zabrania ze sobą)
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.