Na warsztatach prowadzący opowie Wam o podstawowych założeniach dietetycznych kuchni wegetariańskiej. Dowiecie się jak powinna wyglądać zbilansowana dieta bezmięsna i w jaki sposób właściwie suplementować eliminowane w wegetarianizmie mikroelementy. Poznacie podstawowe produkty kuchni wegetariańskiej i nauczycie się je samodzielnie przygotowywać w domowych warunkach. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie 4 dania.
W programie:
- Domofe „tofu” z ciecierzycy
- Smażone boczniaki z tofu z ciecierzycy, chili, trawą cytrynową i tajską bazylią podawane z ryżem kleistym
- Domowy flatbread z marynowanym tempehem, pastą z pieczonych bakłażanów, jogurtem i harissą
- Delikatny krem z kalarepy i marchwi z chrupiącymi chipsami z korzenia pietruszki i wędzonej papryki
- Stir fry z tofu, galangalem, mlekiem kokosowym i tajską bazylią
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar.