Na warsztatach dowiecie się czym różni się kuchnia Żydów Sefardyjskich od Aszkenazyjskich. Prowadzący opowie Wam czym jest koszerność oraz wytłumaczy surowe zasady jakimi rządzi się kuchnia żydowska. Pokaże Wam jej bogactwo, wielokulturowość i wyrafinowanie. Poznacie najważniejsze żydowskie święta i związane z nimi kulinarne rytuały. Przygotujecie 4 szabatowe dania.
W programie:
- Klasyczna, szabatowa chałka
- Pasztet z gęsich wątróbek z dodatkiem wiśniówki
- Gęsi pipek po galicyjsku (na gęsich żołądkach i cebuli)
- Hamantasze z nadzieniem na bazie pomarańczy i suszonych śliwek
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar.