Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na zajęciach krok po kroku przejdziecie przez proces przygotowywania perfekcyjnych eklerów. Nauczycie się 2 metod zaparzania ciasta – przy użyciu miksera oraz metody ręcznej. Omówicie szczegółowo rolę każdego składnika w recepturze. Dowiecie się w jaki sposób pracować nad prawidłową konsystencją ciasta – jak dobrać odpowiednią ilość jajek oraz czas mieszania. Wspólnie przećwiczycie różne metody szprycowania i zobaczycie jak uzyskać idealny kształt eklera. Porozmawiacie o „sztuczkach” przy wypieku eklerów oraz innych, istotnych aspektach technicznych w procesie przygotowania. Omówicie jak – wykorzystując proces aromatyzowania śmietany – bawić się smakami. Poznacie też podstawowe techniki dekorowania eklerów. Do tego mnóstwo technicznej wiedzy na temat ciasta, wypieku i tworzenia własnych kompozycji smakowych i estetycznych na bazie poznanych receptur. Nie zabraknie też inspiracji do dalszego eksperymentowania ze smakami, formami i dekoracjami. Prowadzące podpowiedzą Wam też jak przygotować eklery na specjalne okazje.
Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 3 rodzaje eklerów – tym razem w sezonowej, jesiennej odsłonie.
W programie:
- Ciasto parzone krok po kroku
- Przygotowanie i wypiek ekler owych korpusów
- Przygotowanie 3 rodzajów kremów
- Dekorowanie eklerów
- Ekler słony karmel – ekler nadziewany delikatnie słonym kremem karmelowym na bazie serka mascarpone glazurą karmelową i karmelową czekoladą
- Ekler orzech laskowy – ekler z kremem na bazie praliny z orzechów laskowych i kremem chantilly
- Ekler marakuja z bezą włoską – ekler nadziewany kremem na bazie purée z marakui z bezą włoską
Przygotowane przez siebie eklery będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy HAYB, ekologicznej herbaty czy ziołowego naparu z Pijalni Ziół Dary Natury lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do eklerów, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb