Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Zajęcia będą podzielone na 2 części: część ceramiczną oraz część kulinarną.
W części ceramicznej poznamy proces tworzenia ceramiki użytkowej. Porozmawiamy o rodzajach glin wykorzystywanych do produkcji talerzy, misek, czarek i kubków, temperaturach wypalania, metodach zdobienia oraz szkliwienia. Pod okiem dziewczyn z Flook Studio samodzielnie ulepicie śniadaniowy talerz oraz poszkliwicie talerzomiskę, która idealnie sprawdzi się do serwowania odżywczych #buddhabowls w Waszych domach.
W części kulinarnej nauczycie się podstawowych zasad komponowania dobrze zbilansowanych, odżywczych #buddhabowls. Prowadząca opowie Wam w jaki sposób planować zakupy i gotowanie, jak przechowywać wcześniej przygotowane składniki, by w kilka minut móc z nich przygotowywać pyszne miski mocy na każdą porę dnia. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Pod okiem Doroty Mrówki przygotujecie kolorową, pełną wartości odżywczych roślinną miskę mocy wypełnioną po brzegi warzywami, kaszami, strączkami, owocami, orzechami, świeżymi ziołami, przyprawami, orientalnymi posypkami i autorskimi, wegetariańskimi sosami.
W programie:
- Część ceramiczna: lepienie śniadaniowego talerza, szkliwienie talerzom iski
- Część kulinarna: dziewczyńska misa mocy
– Kojąca kasza jaglana z kurkumą i solą kala namak
– Roślinne falafele z grochu
– Kiszona rzodkiewka
– Grillowane szparagi
– Pesto z natki marchewki
– Domowy za’atar
– Szybkie pikle z czerwonej cebuli
– Tatar z avocado
– Prażony bób
– Pieczona młoda marchewka
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb