Micha Mocy, czyli dziewczyńskie warsztaty ceramiczno-kulinarne

Warszawa Hoża
To będzie sztos sztosów. Po raz pierwszy, specjalnie z okazji Dnia Mamy, siły połączą dwa wyjątkowe kobiece koncepty. Specjalistka od najpiękniejszych, zdrowych, roślinnych #buddabowls Dorota Mrówka oraz charyzmatyczne ceramiczki z warszawskiego Flook Studio.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa

Zajęcia będą podzielone na 2 części: część ceramiczną oraz część kulinarną.

W części ceramicznej poznamy proces tworzenia ceramiki użytkowej. Porozmawiamy o rodzajach glin wykorzystywanych do produkcji talerzy, misek, czarek i kubków, temperaturach wypalania, metodach zdobienia oraz szkliwienia. Pod okiem dziewczyn z Flook Studio samodzielnie ulepicie śniadaniowy talerz oraz poszkliwicie talerzomiskę, która idealnie sprawdzi się do serwowania odżywczych #buddhabowls w Waszych domach.

W części kulinarnej nauczycie się podstawowych zasad komponowania dobrze zbilansowanych, odżywczych #buddhabowls. Prowadząca opowie Wam w jaki sposób planować zakupy i gotowanie, jak przechowywać wcześniej przygotowane składniki, by w kilka minut móc z nich przygotowywać pyszne miski mocy na każdą porę dnia. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Pod okiem Doroty Mrówki przygotujecie kolorową, pełną wartości odżywczych roślinną miskę mocy wypełnioną po brzegi warzywami, kaszami, strączkami, owocami, orzechami, świeżymi ziołami, przyprawami, orientalnymi posypkami i autorskimi, wegetariańskimi sosami.

W programie:

  • Część ceramiczna: lepienie śniadaniowego talerza, szkliwienie talerzom iski
  • Część kulinarna: dziewczyńska misa mocy
    – Kojąca kasza jaglana z kurkumą i solą kala namak
    – Roślinne falafele z grochu
    – Kiszona rzodkiewka
    – Grillowane szparagi
    – Pesto z natki marchewki
    – Domowy za’atar
    – Szybkie pikle z czerwonej cebuli
    – Tatar z avocado
    – Prażony bób
    – Pieczona młoda marchewka

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar lub lemoniada.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)