Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Zapraszamy Was na zajęcia cukiernicze z samodzielnego przygotowywania pączków. Na warsztatach poznacie wymagającą i niewybaczającą błędów sztukę przygotowywania tych uwielbianych tłustoczwartkowych wypieków. Dowiecie się m. in. jakiej mąki używać, w jakiej temperaturze powinny być produkty do ciasta drożdżowego smażonego w głębokim tłuszczu oraz w jaki sposób uzyskać perfekcyjną pączkową obrączkę. Nauczycie się różnych technik pracy z ciastem drożdżowym na pączki. Porozmawiacie o tzw. babcinych sposobach na perfekcyjne tłustoczwartkowe cuda: o temperaturze w kuchni, dodawaniu alkoholu do ciasta czy sprawdzaniu temperatury tłuszczu przy pomocy drewnianej łyżki. Poznacie 2 metody nadziewania pączków: przed i po smażeniu. Nauczycie się przygotowywać 3 rodzaje nadzienia. Nie zabraknie też kultowego werkowania oraz cukierniczych trików i patentów w duchu idei #zerowaste.
W programie:
- przygotowanie ciasta drożdżowego
- przygotowanie 3 rodzajów nadzienia: róża, krem sernikowy z czarną porzeczką oraz pistacja malina
- werkowanie
- nadziewanie pączków
- smażenie pączków
- dekorowanie pączków
- tradycyjne pączki z różą (smażone z nadzieniem)
- pączki z kremem sernikowym z czarną porzeczką (nadziewane po smażeniu)
- pączki pistacja malina (nadziewane po smażeniu)
Wszystkie, samodzielnie przygotowane pączki będziecie mogli skosztować na miejscu bądź zabrać ze sobą w specjalnie przygotowanych, ekologicznych, wielorazowych opakowaniach od branQ.
Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, herbaty i ziołowe napary z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.