Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Tego wieczoru zabierzemy Was w ognistą podróż na Półwysep Iberyjski. Przewodnikiem po wielokulturowej kuchni Hiszpanii będzie Maciej Bartkowiak, który zanim na dobre zakochał się w kuchni tajskiej, przez wiele lat związany był z hiszpańską sztuką kulinarną. Doświadczenie zdobywał m.in. w butikowym, pięciogwiazdkowym hotelu Melia Cala D’or na Majorce, gdzie oprócz tradycyjnej kuchni hotelowej, gotował na specjalnych, ekskluzywnych kolacjach prezentujących kuchnię iberyjską.
Na zajęciach nauczycie się od podstaw przygotowywać tradycyjną paellę. Poznacie jej historię i dowiecie się czym różnią się tradycyjne paelle przygotowywane w różnych regionach Hiszpanii. Porozmawiacie o podstawowych produktach, ziołach i przyprawach wykorzystywanych do przygotowania perfekcyjnej paelli. Prowadzący pokaże Wam też podstawowe techniki pracy z paellerą oraz żywym ogniem. Nie zabraknie ciekawostek o hiszpańskiej sztuce kulinarnej: kultowych daniach, najpopularniejszych szefach kuchni czy gwiazdkowych restauracjach. Każdy uczestnik będzie pracował indywidualnie – na swojej patelni do paelli.
W programie:
- Solomillo de cerdo de Zaragoza – tradycyjna przystawka z oliwkami, jajkiem i sosem pomidorowym
- Paella Española – tradycyjna paella z ryżem Victoria, szafranem, warzywami i owocami morza
- Crema Catalana – obłędny krem kataloński na bazie jajek, mleka, cynamonu i cytrusów z dodatkiem wanilii
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.