Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Na warsztatach pod okiem charyzmatycznej Patrycji Wąsiakowskiej – w przeszłości szefowej kuchni kultowej Starej Kuźni na Mazurach – nauczycie się krok po kroku przygotowywać perfekcyjne ciasto makaronowe. Poznacie różne techniki jego wyrabiania. Dowiecie się czemu ciasto makaronowe lubi i musi odpoczywać oraz po co i w jakich warunkach się je suszy. Nauczycie się też je naturalnie barwić. Porozmawiacie o tym czym różni się makaron świeży (pasta fresca) od suchego (pasta secca) i w jaki sposób je gotować by był sprężysty i rozpływał się w ustach. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) – krok po kroku – przygotujecie tradycyjne ciasto makaronowe, wegańskie ciasto makaronowe, 3 rodzaje makaronu oraz 3 makaronowe dania.
W programie:
- Przygotowanie tradycyjnego ciasta makaronowego
- Przygotowanie wegańskiego ciasta makaronowego
- 3 rodzaje makaronu: raviolo, linguine, tagliatelle
- Raviolo z płynnym żółtkiem, z palonym masłem, prażoną leszczyną i parmezanem
- Linguine z sepią z krewetkowym bisque i grillowanymi krewetkami
- Wegańskie taglitelle z kremowym sosem grzybowym i oliwą pietruszkową
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HYAB, ekologiczna herbata i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
OPCJA VEGE: Nie jesz mięsa/ryb/owoców morza a chcesz wziąć udział w zajęciach? Napisz do nas – zobaczymy, co da się zrobić.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb