Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na zajęciach nauczycie się przygotowywać 2 rodzaje ciasta na pizzę. Samodzielnie, krok po kroku, przygotujecie obłędne placki na kultową Napoletanę i sztosową pizzę Romana. Dowiecie się jakiej mąki używać, czy robić ją na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. Poznacie sekrety prawdziwego pizzaiolo np. dlaczego sól dodaje się pod koniec wyrabiania ciasta i ile powinno garować, by uzyskało perfekcyjną konsystencję. Prowadzący pokaże Wam co zrobić, by ciasto pięknie wyrosło, a po upieczeniu nie łamało się pod ciężarem dodatków. Nauczy Was także jak je dobierać do rodzaju pizzy. Poznacie tajniki przygotowywania pizzy w domowych warunkach. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Dowiecie się na przykład czy ciasto na pizzę można mrozić. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.), przygotujecie 2 pizze.
W programie:
- Przygotowanie ciasta na pizzę Napoletana
- Przygotowanie ciasta na pizzę Romana
- Omówienie składników, które może zawierać ciasto na pizzę
- Ręczne formowanie perfekcyjnych placków na pizzę
- Przygotowanie klasycznego, włoskiego sosu pomidorowego
- Nauka komponowania dodatków i kolejność ich dodawania: mozzarella, salami, szynka, oliwki, rukola, bazylia, grzyby, suszone pomidory, warzywa
- Wrzucanie do pieca i czuwanie nad procesem pieczenia
- Omówienie sprzętu niezbędnego do wypieku pizzy w domowych warunkach
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.