Pizza Party

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Marek Kropielnicki
Gdyby zorganizować konkurs na najpopularniejsze danie świata, zdecydowanie byłaby w czołówce. Swoją prostotą urzeka ludzi w najodleglejszych zakątkach globu. I mimo sezonowych, kulinarnych mód, ona nigdy się nie nudzi. Bo dobra pizza to po prostu dobra pizza. I już! Z pozoru łatwa do wykonania, ale gdy w grę wchodzi zaledwie kilka jakościowych produktów to potrzebne są i wiedza i doświadczenie i praktyka. Zapraszamy na Pizza Party z Markiem Kropielnickim, w przeszłości Sous Chefem restauracji Senses (1 gwiazdka Michelin).

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Na zajęciach nauczycie się przygotowywać 2 rodzaje ciasta na pizzę. Samodzielnie, krok po kroku, przygotujecie obłędne placki na kultową Napoletanę i sztosową pizzę Romana. Dowiecie się jakiej mąki używać, czy robić ją na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. Poznacie sekrety prawdziwego pizzaiolo np. dlaczego sól dodaje się pod koniec wyrabiania ciasta i ile powinno garować, by uzyskało perfekcyjną konsystencję. Prowadzący pokaże Wam co zrobić, by ciasto pięknie wyrosło, a po upieczeniu nie łamało się pod ciężarem dodatków. Nauczy Was także jak je dobierać do rodzaju pizzy. Poznacie tajniki przygotowywania pizzy w domowych warunkach. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Dowiecie się na przykład czy ciasto na pizzę można mrozić. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.), przygotujecie 2 pizze.

W programie:

  • Przygotowanie ciasta na pizzę Napoletana
  • Przygotowanie ciasta na pizzę Romana
  • Omówienie składników, które może zawierać ciasto na pizzę
  • Ręczne formowanie perfekcyjnych placków na pizzę
  • Przygotowanie klasycznego, włoskiego sosu pomidorowego
  • Nauka komponowania dodatków i kolejność ich dodawania: mozzarella, salami, szynka, oliwki, rukola, bazylia, grzyby, suszone pomidory, warzywa
  • Wrzucanie do pieca i czuwanie nad procesem pieczenia
  • Omówienie sprzętu niezbędnego do wypieku pizzy w domowych warunkach

Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Marek Kropielnicki

Doświadczony szef kuchni. Doświadczenie w Polsce zdobywał pracując m.in. w Restauracji SENSES (odznaczonej gwiazdką Michelin), jako chef kuchni DO BO DO oraz Restauracji Dwie Trzecie mediterranean fusion a także jako sous chef w Restauracji Zest by Kibart. Urodzony w Anglii Marco inspiruje się kuchnią z różnych stron świata (w szczególności z Włoch, nieszablonową kuchnią Wysp Brytyjskich oraz kuchnią azjatycką). Zachwyca się i delektuje naturalnymi smakami bogatej przyrody oraz nowoczesnym gotowaniem.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)