Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach zgłębicie tajniki jednej z najbardziej cenionych kuchni świata. Poznacie tradycyjne azjatyckie produkty, zioła, przyprawy, akcesoria i naczynia. Nauczycie się podstawowych zasad i technik kulinarnych, które pozwolą Wam na odtwarzanie azjatyckich smaków w domowym zaciszu. Dowiecie się, gdzie w Polsce kupować produkty do gotowania tamtejszych dań oraz czym zastępować te trudniej dostępne. Porozmawiacie też o najpopularniejszych azjatyckich kierunkach kulinarnych i kultowych daniach oraz kompozycjach smakowych. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei Zero Waste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Na zajęciach pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie azjatycką kolację, składającą się z 4 dań pochodzących z Malezji, Wietnamu, Tajlandii i Chin.
W programie:
- Chrupiące smażone pierożki won-ton z boczkiem, tofu i sambal chili (Chiny)
- Wietnamska sałatka z ogórka, kolendry, suszonych krewetek, orzeszków ziemnych z domowym sosem Nuoc Cham (Wietnam)
- Perfekcyjna zupa Tom Yum z krewetkami, trawą cytrynową i galangalem (Tajlandia)
- Curry laksa – streetfoodowy, rozgrzewający jednogarnkowiec z sezonowymi dodatkami, mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i azjatyckimi ziołami (Malezja)
Spotkanie zakończy się degustacją przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar/lemoniada lub domowy izotonik.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.
OPCJA VEGE: Nie jesz mięsa/ryb, a chcesz wziąć udział w zajęciach? Napisz do nas, a zobaczymy, co da się zrobić