Na zajęciach poznacie zwyczaje kulinarne, tradycyjne produkty i przyprawy wykorzystywane w kuchni portugalskiej. Nauczycie się przygotowywać najpopularniejsze dania z różnych regionów tego niezwykłego kraju. Wybierzecie się w kulinarną podróż do Porto, Bragi i Lizbony. Dowiecie się także dlaczego Portugalczycy kochają kolendrę. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie prawdziwą, portugalską ucztę, składającą się z 4 dań.
W programie:
- Patê de Sardinha, czyli pasta z sardynek rodem z Porto
- Polvo a lagareiro, czyli ośmiornica zapiekana w oliwie z ziemniakami, czosnkiem i kolendrą
- Arroz de pato, czyli ryż duszony na oliwie z kaczką i chorizo prosto z Bragi
- Mousse de chocolate caseira, czyli portugalski mus czekoladowy z Doliny Douro (idealny na lato, bo można go zamrozić i zjeść w formie lodów)
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowa, aromatyczna lemoniada.