Na zajęciach wybierzecie się w wakacyjną, kulinarną podróż do: Toskanii, Sycylii i Piemontu. Poznacie tamtejsze tradycje kulinarne oraz najsłynniejsze dania. Będzie włosko: ekspresyjnie, energetycznie i przepysznie. Tym razem bez pizzy czy tiramisu! Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) przygotujecie letnią, włoską kolację, składającą się z 4 dań.
W programie:
- Panzanella, czyli kultowa toskańska sałatka z kawałkami grillowanego chleba i soczystych pomidorów
- Parmigiana bianca – zapiekane cukinie z beszamelem, mozarellą i parmezanem
- Vitello tonnato – cielęcina w sosie z tuńczyka
- Panna cotta di vaniglia con fragole, czyli waniliowa panna cotta z truskawkami
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.