Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Kamila Sułek z @domwszczerympolu opowie Wam o najpopularniejszych gatunkach pomidorów i ich ekologicznej uprawie. Dowiecie się, które z nich używać do sałatek, zup, sosów, a które najlepiej sprawdzą się w pomidorowych przetworach. Porozmawiacie o tym w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi. Będziecie też mogli skosztować rożnych odmian pomidorów z kultowego, ekologicznego gospodarstwa Sułek. Pod okiem Piotrka Bruś Klepackiego, krok po kroku przygotujecie obłędną pomidorową kolację składającą z 4 dań.
W programie:
- Degustacja różnych odmian pomidorów z ekologicznego gospodarstwa Sułek
- Kultowa panzanella z grzankami z chleba na zakwasie, kremową burratą, anchois oraz bazylią
- Tatar z pieczonych pomidorów z domowymi, kukurydzianymi nachosami i sosem chipotle
- Rigatoni al pomodoro, czyli makaron z sosem z tartych, świeżych pomidorów, oliwą serem Pecorino Romano
- Chłodnik pomidorowy z dodatkiem pasty z blanszowanych migdałów z chrupiącą szynką Jamon
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, herbaty, ziołowe napary od Pijalnia Ziół Dary Natury, woda oraz lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb