Mistrzowskie rogale marcińskie

Warszawa Hoża
Początek:
11.00
Czas trwania:
ok. 4-5 godzin
Prowadzący:
Jarosław Konrady
Z lokalnego wypieku stały się ogólnopolskim sezonowym #musthave każdej szanującej się cukierni. Zwłaszcza w listopadzie, kiedy to cukiernicy w całej Polsce prześcigają się w interpretacji tradycyjnej, wielkopolskiej receptury. Z różnym skutkiem. My stawiamy na tradycję. Oryginalny przepis, klasyczne ciasto półfrancuskie i czterokrotnie mielony, polski mak. Do tego pasja i 50.letnie doświadczenie naszego poznańskiego cukiernika Jarka Konrady, którego wypieki rok w rok wygrywają konkursy na najlepsze rogale marcińskie.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Zapraszamy Was na absolutnie wyjątkowe warsztaty cukiernicze z Jarkiem Konrady, Pastry Sous Chefem cukierni hotelu Mercure w Poznaniu, gdzie od 50.lat wypieka najdoskonalsze, zdobywające nagrody rogale marcińskie. Na zajęciach nauczycie się krok po kroku przygotowywać tradycyjne ciasto półfrancuskie według oryginalnej receptury. Dowiecie się czym jest technika wyrabiania ciasta drożdżowego metodą jednofazową na zimno oraz w jaki sposób i do jakich wypieków  wykorzystuje się ją w cukiernictwie. Do tego obłędne, klasyczne nadzienie z mielonego cztery razy polskiego maku oraz bakaliowe posypki. Prowadzący zdradzi Wam, w których regionach Polski rogale marcińskie przygotowuje się z migdałami, a gdzie z orzechami włoskimi. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei zero waste. Dowiecie się na przykład jak mrozić i jak odmrażać tradycyjne ciasto półfrancuskie oraz jak przechowywać rogale, by jak najdłużej zachowywały swą świeżość. Porozmawiacie też o tym czy można je mrozić.

W programie:

  • Tradycyjne rogale marcińskie według oryginalnej, poznańskiej receptury
  • Przygotowanie tradycyjnego ciasta półfrancuskiego metodą jednofazową na zimno
  • Przygotowanie nadzienia do rogali marcińskich z czterokrotnie mielonego polskiego białego maku
  • Wałkowanie i zwijanie
  • Wypiek i lukrowanie
  • Przygotowywanie bakaliowych posypek
  • Najczęstsze błędy

Przygotowane przez siebie rogale będziecie mogli skosztować na miejscu przy kubku aromatycznej kawy HAYB, herbaty czy ziołowego naparu z ekologicznej Pijalni Ziół Dary Natury lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach.

UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do wypieków, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb

Prowadzący

Jarosław Konrady

Mistrz cukierniczy z prawie 40.letnim doświadczeniem. Pastry Sous Chef hotelu Mercure w Poznaniu. Uczestnik licznych kursów i szkoleń oraz laureat wielu konkursów cukierniczych. Ukończone profesjonalne kursy karmelarskie i czekolady pozwalają mu na rozwijanie jego pasji jaką są cukiernicze dekoracje.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)