Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Zapraszamy Was na warsztaty poświęcone ekonomii kulinarnej. Zajęcia poprowadzi Michał Lachur – szef kuchni Organic Corner, który od wielu sezonów uczy, jak zdrowo przechodzić na zbilansowaną dietę wegańską. Podczas spotkania nauczycie się: jak planować zakupy, jak kupować i przechowywać żywność: poznacie zasady mrożenia, dowiecie się jakie opakowania wykorzystywać do przechowywania jedzenia, jak czytać daty ważności i przydatności produktów. Poznacie również sekrety minimalizowania strat w kuchni i kulinarnego recyklingu. Na zajęciach – oprócz gotowania – dużo wiedzy nt. zdrowego odżywiania, produktów, komponowania dań i smaków oraz suplementacji w kuchni roślinnej. Na zajęciach wykorzystywane będą wysokiej jakości produkty organiczne. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 4 dania w duchu idei Zero Waste.
W programie:
- Na ratunek białym warzywom, czyli zero wastowy krem z białych warzyw z chrzanem i makiem
- Pieczone obierki z ziemniaków z wegańskim aioli z aquafaby
- Burgery z ciecierzycy i ziemniaków z sezonowymi warzywami i bekonem ze skórek bananów
- Szybkie, śniadaniowe orkiszowe racuchy z przejrzałych bananów, które będziesz chciał jeść codziennie
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.