Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach, pod czujnym okiem Prowadzącego, nauczycie się filetować, czyścić, obierać, porcjować oraz doprawiać ryby i owoce morza. Poznacie różne sposoby i metody ich obróbki tj. pieczenie, gotowanie, czy smażenie. Dowiecie się, gdzie kupować dobrej jakości ryby i owoce morza oraz na co zwracać uwagę kupując (jak rozpoznawać, że są świeże). Tym razem w roli głównej: pstrąg, jesiotr, ostrygi, krewetki, sercówki oraz tuńczyk. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i przygotują 4 dania:
W programie:
- Pstrąg tęczowy z sosem cytrynowym (nauka filetowania)
- Jesiotr w żółtym curry z bananem i liśćmi kaffiru
- Ostrygi w panko z marmoladą z czerwonej cebuli
- Ramen z krewetkami, sercówkami i tuńczykiem (danie w duchu idei Zero Waste)
Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar lub lemoniada.