Na zajęciach, pod czujnym okiem Prowadzącego, nauczycie się filetować, czyścić, obierać, porcjować oraz doprawiać ryby i owoce morza. Poznacie różne sposoby i metody ich obróbki tj. pieczenie, gotowanie, czy smażenie. Dowiecie się, gdzie kupować dobrej jakości ryby i owoce morzaoraz na co zwracać uwagę kupując (jak rozpoznawać, że są świeże). Poznacie również triki w duchu idei Zero Waste np. na wykorzystanie korpusów ryb pozostałych po filetowaniu do przygotowania esencjonalnej bazy do zup czy sosów. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i przygotują 4 dania:
W programie:
- Flądra na maśle z sosem Beurre-Blanc (nauka filetowania na przykładzie flądry)
- Przegrzebki na maśle z patelni z sosem czosnkowo-szpinakowym oraz pieczonym kalafiorem
- Mule nowozelandzkie zapiekane z pomidorami i czosnkiem
- Zero Waste: Tajska zupa rybna na wywarze z korpusów z filetowania flądry z dorszem, bambusem i kolendrą
Warsztaty zakończą się degustacją wspólnie przygotowanych dań w formie kolacji przy lampce wina. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar.
UWAGA! Warsztaty rozpoczynają się o godz.18.00.