Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na zajęciach porozmawiamy o tym dlaczego ryby są super. I czemu nasz mózg tak bardzo je lubi. Sprawdzimy jakie ryby żyją w morzu, a jakie w jeziorach. Dowiecie się jak wyglądają współczesne łowiska oraz targi rybne. Pod czujnym okiem Prowadzącego – który w wolnym czasie zajmuje się wędkarstwem i o rybach wie chyba wszystko – nauczycie się filetować, czyścić, obierać, porcjować oraz doprawiać ryby. Poznacie różne sposoby i metody ich obróbki tj. pieczenie, gotowanie, czy smażenie. Dowiecie się, gdzie kupować dobrej jakości ryby oraz na co zwracać uwagę kupując (jak rozpoznawać, że są świeże). Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) i przygotują 4 dania.
W programie:
- Nauka filetowania ryby
- Tradycyjne Fish and Chips
- Filet rybny z patelni z sosem cytrynowo-imbirowym
- Tajskie rybne curry z bananem, kaffirem i masłem orzechowym
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda)
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb