Sentymentalne wypieki: karpatka, blok czekoladowy, sernik na zimno

Warszawa Hoża
Ręka w górę kto w dzieciństwie marzył o podróżach w czasie? My też! Dlatego z okazji Dnia Dziecka zapraszamy Was na sentymentalne warsztaty cukiernicze, na których na nowo zinterpretujemy dobrze znane domowe smaki, zapachy i faktury. W roli głównej: kultowa karpatka, blok czekoladowy i sernik na zimno z wanilią i truskawkami. Zajęcia poprowadzi Marcin Zawadzki z cukierni Kukułka, słynący z niezwykle udanych redefinicji dobrze znanych z dzieciństwa receptur.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

To będzie prawdziwa podróż w czasie. Na zajęciach pod okiem Marcina Zawadzkiego spróbujemy przywołać ukochane smaki i zapachy z dzieciństwa. Porozmawiamy o ulubionych wypiekach i deserach z dzieciństwa, pełnych kojących, uzdrawiających mocy. Prowadzący opowie Wam o swoich najbardziej udanych interpretacjach dobrze znanych, domowych klasyków oraz swojej pasji do przywracania ich w nowej, cukierniczej formule. Nie zabraknie też trików w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Pracując indywidualnie oraz w 2 os. grupach przygotujecie 3 wypieki.

W programie:

  • Kultowa karpatka
  • Blok czekoladowy
  • Sernik na zimno z wanilią i truskawkami

Wszystkie, samodzielnie przygotowane wypieki będziecie mogli skosztować na miejscu bądź zabrać ze sobą w specjalnie przygotowanych, ekologicznych, wielorazowych opakowaniach od branQ.

Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, herbaty i ziołowe napary z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

Prowadzący

Marcin Zawadzki

Szef cukierni Kukułka. Laureat Bartolomeo Scappi w Castel San Pietro Terme. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m. in. w restauracji Antica Corte Pallavicina uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz w cukierni Sebastiano Caridi. Odbył szkolenia u Stefano Laghi, Piergiorgio Giorilli, Ezio Marinato czy Omar Busi. Z wykształcenia inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Pasjonat włoskiego cukiernictwa, zwłaszcza ciast drożdżowych. W tworzeniu słodkości kieruje się doborem różnorodnych struktur i smaków oraz nowoczesnymi technikami produkcji.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)