Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Doskonałe receptury, wysokiej jakości produkty oraz kojący sposób przygotowania. Czy może być lepszy plan na październikowy, niedzielny poranek? Na zajęciach poznacie cukiernicze tradycje Skandynawii. Porozmawiacie o najpopularniejszych cukierniach w Szwecji, Danii i Szwecji oraz najbardziej znanych cukiernikach i ich wypiekach. Krok po kroku nauczycie się przygotowywać skandynawskie ciasto drożdżowe. Dowiecie się czym charakteryzuje się ten konkretny rodzaj ciasta. Porozmawiacie także o nowych technikach prowadzenia ciast drożdżowych np. nocnym fermentowaniu i jego zaletach. Nauczycie się
jak formować ciasto drożdżowe (werkowanie) oraz jak wałkować i zawijać ciasto drożdżowe z różnego rodzaju nadzieniem. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste które z łatwością będziecie mogli wykorzystać w domowym pieczeniu. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach przygotujecie 3 skandynawskie wypieki: kanellbular, skolebrød oraz semla.
W programie:
- Przygotowanie tradycyjnego skandynawskiego ciasta drożdżowego
- Formowanie ciasta drożdżowego (werkowanie)
- Wałkowanie i zawijanie ciasta drożdżowego z nadzieniem
- Kanellbular czyli tradycyjne szwedzkie cynamonki z cukrem perlistym
- Skolebrød czyli norweskie bułeczki z kremem waniliowym, lukrem i wiórkami kokosowymi
- Semla czyli kultowe drożdżowe bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, herbata, sezonowe, ziołowe napary z Pijalnia Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb