Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Na zajęciach poznacie różnego rodzaju śledzie. Dowiecie się skąd pochodzą i jakie mają wartości odżywcze. Prowadzący nauczy Was jak rozpoznawać ich świeżość i podpowie na co zwracać uwagę na odpowiedzialnych, rybnych zakupach. W trakcie zajęć poznacie podstawowe metody obróbki śledzia tj. czyszczenie, filetowanie, porcjowanie, doprawianie czy marynowanie. Ze świąteczną, orzechowo-korzenną nutą, jak na grudzień przystało. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu.
W programie:
- Matjas w stylu meunière z kaparami, segmentami z cytryny, palonym masłem i ziemniakami jak z ogniska
- Kremowe rilletes z wędzonego śledzia z orzechami włoskimi, pieczoną szalotką, korniszonami i czosnkowymi grzankami z chałki
- Śledziowe jajko po szkocku z miękkim żółtkiem, kremową musztardą z kwiatami bzu z karmelem piwnym
- Śledzie w karmelowej marynacie piwnej z goździkami, żurawiną i jabłkiem (na wynos)
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i ziołowe napary z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda. Śledzie w marynacie piwnej z goździkami, żurawiną i jabłkiem zabierzecie ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych słoiczkach.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.