Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na warsztatach poznacie historię wciąż niedocenianych polskich win. Dowiecie się, z których regionów Polski pochodzą te najbardziej szlachetne szczepy i smaki. Porozmawiacie o tym, jak zmieniający się klimat wpływa na ich smak i z jakimi wyzwaniami borykają się na codzień polscy enolodzy. Poznacie najbardziej znane i cenione polskie winnice oraz rodziny, które za nimi stoją. Prowadzący opowie Wam też o najciekawszych winnych wydarzeniach w Polsce oraz o tym jak widzi przyszłość polskich win za kilka lat. Pokaże Wam również podstawowe akcesoria do otwierania i serwowania wina oraz nauczy w jaki sposób robić to prawidłowo i z klasą.
W programie:
- Historia wina w Polsce, jego rola, znaczenie i miejsca gdzie powstawało
- Odrodzenie polskiego winiarstwa po transformacji ustrojowo-systemowej
- Przeszkody związane z uprawą winorośli i sprzedażą wina
- Prawo i przepisy
- Klimat w Polsce i jego zmiany, geografia kraju i jej znaczenie
- Przyzwyczajenia konsumpcyjne i moda na lokalność produktów spożywczych
- Style win oraz skala produkcji
- Dynamika rozwoju oraz powrót polskich enologów z innych krajów
- Omówienie najlepszych polskich winnic
- Degustacja 8 polskich win w różnych stylach i kolorach (różowe, białe, czerwone)
Na warsztatach – oprócz wina – serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury, woda oraz winne przekąski (pieczywo, sery, winogrona, oliwki, kapary itp.).