Warsztaty sommelierskie - wina polskie

Warszawa Hoża
Początek:
18:00
Czas trwania:
ok. 3-4 godziny
Prowadzący:
Łukasz Bester
Spotkanie z nim to potężna dawka wiedzy, pasji i niezapomniane doświadczenie. O winie wie absolutnie wszystko. Do tego niepowtarzalna klasa, styl i ogromna pasja. Zapraszamy Was na warsztaty sommelierskie z Łukaszem Besterem - jednym z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce. Tym razem tematem spotkania będą polskie wina.

Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.

Na warsztatach poznacie historię wciąż niedocenianych polskich win. Dowiecie się, z których regionów Polski pochodzą te najbardziej szlachetne szczepy i smaki. Porozmawiacie o tym, jak zmieniający się klimat wpływa na ich smak i z jakimi wyzwaniami borykają się na codzień polscy enolodzy. Poznacie najbardziej znane i cenione polskie winnice oraz rodziny, które za nimi stoją. Prowadzący opowie Wam też o najciekawszych winnych wydarzeniach w Polsce oraz o tym jak widzi przyszłość polskich win za kilka lat. Pokaże Wam również podstawowe akcesoria do otwierania i serwowania wina oraz nauczy w jaki sposób robić to prawidłowo i z klasą.

W programie:

  • Historia wina w Polsce, jego rola, znaczenie i miejsca gdzie powstawało
  • Odrodzenie polskiego winiarstwa po transformacji ustrojowo-systemowej
  • Przeszkody związane z uprawą winorośli i sprzedażą wina
  • Prawo i przepisy
  • Klimat w Polsce i jego zmiany, geografia kraju i jej znaczenie
  • Przyzwyczajenia konsumpcyjne i moda na lokalność produktów spożywczych
  • Style win oraz skala produkcji
  • Dynamika rozwoju oraz powrót polskich enologów z innych krajów
  • Omówienie najlepszych polskich winnic
  • Degustacja 8 polskich win w różnych stylach i kolorach (różowe, białe, czerwone)

Na warsztatach – oprócz wina – serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury, woda oraz winne przekąski (pieczywo, sery, winogrona, oliwki, kapary itp.).

Prowadzący

Łukasz Bester

Dyplomowany sommelier. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz kilkukrotny uczestnik Mistrzostw Polski tego fachu. Na co dzień sommelier w Winkolekcja Winebar. W winie najbardziej ceni różnorodność stylów, smaków i aromatów. Swoich ulubionych butelek zazwyczaj szuka wśród win francuskich.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)