Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Zajęcia podzielone będą na 2 części: spacer zielarski oraz leśne gotowanie. W trakcie spaceru poznacie różne rodzaje dzikich ziół rosnące w mazowieckich lasach. Dowiecie się w jaki sposób je zbierać, przechowywać, oraz jak wykorzystać je w codziennym gotowaniu. Niektóre z nich, po odpowiednim przygotowaniu wykorzystacie w drugiej części zajęć czyli leśnym gotowaniu. Wspólnie sprawdzimy jak to jest gotować w plenerze w wersji unplugged. Prosto, w poszanowaniu miejsca i w połączeniu z naturą. Korzystając z tego, co dookoła – bez dużej ilości sprzętów, elektryczności, z wykorzystaniem żywego ognia.
W programie:
- Kawa z dzikich korzeni
- Herbata na bazie leśnych ziół
- Placek z cieciorki z warzywami j miksem sałat z dzikimi ziołami
- Boczniaki BBQ z sosem ze śliwek
- Racuchy z pędami sosny z ręcznie ubijaną, bitą śmietaną ze słoika
- Sezonowe kiszonki
Warsztaty będą miały charakter plenerowy. Prośba o odpowiednie przygotowanie się: zabranie wygodnych, zakrytych butów, outdoorowego stroju dopasowanego do pogody oraz nakrycia głowy.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.
Zajęcia odbędą się w plenerze w pobliskim lesie na terenie Warszawy. Dokładna lokalizacja zostanie wysłana mailowo po zapisaniu się na zajęcia.