Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach nauczycie się przygotowywać steki idealne z różnych części wołowiny. Poznacie ich nazwy i sposoby ich przyrządzania. Nauczycie się co oznaczają stopnie wysmażenia tj. blue, rare, medium rare, medium, medium well i well done i jakimi metodami się je sprawdza. Dowiecie się czym jest sezonowanie, jakie ma formy i dlaczego właściwie się to robi. Prowadzący opowie Wam w jaki sposób wybrać odpowiedni rodzaj wołowiny na steki i na co zwracać uwagę kupując. Poznacie też złote zasady przyprawiania steków oraz klasyczne sosy i dodatki do steków. Na warsztatach, pracując indywidualnie, przygotujecie 3 steki. W programie:
- Stek z polędwicy wołowej z purée z selera, ziemniakami Hasselback, kukurydzą na maśle z ziołami i sałatką z buraka
- Antrykot w pikantnej panierce z ziołowym salmoriglio i aksamitną polentą
- Rostbef z masłem anchois i sałatką z pomidorków koktajlowych
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowana będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.