Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Na zajęciach dowiecie się skąd pochodzi surf and turf oraz jak i dlaczego ten sposób łączenia produktów trafił do najmodniejszych restauracji na całym świecie. Poznacie podstawowe zasady tworzenia kompozycji kulinarnych w stylu surf and turf. Dowiecie się w jaki sposób przygotowywać owoce morza i ryby oraz mięso na grillu i jakie rodzaje najlepiej się do tego nadają. Nauczycie się m. in. czyszczenia, obierania, doprawiania owoców morza oraz krojenia, przygotowywania i doprawiania mięsa. Zajęcia będą składały się z 2 części. W pierwszej, pod okiem Michała Kępińskiego, krok po kroku przygotujecie marynaty, sosy, dipy, salsy, główne części dań oraz dodatki. W drugiej – plenerowej – wspólnie urgillujecie i złożycie 3 dania w stylu surf and turf.
W programie:
- Szaszłyk z ośmiornicy i wędzonego boczku w glazurze Hoisin z ziołową salsą ogórkową z kaparami z bzu
- Grillowany podpłomyk z mulami i siekaną grillowaną kaczką z palonym masłem, ketchupem nori i pietruszkowym persillade
- Hot Dog z grillowanym rostbefem, majonezem krewetkowym z chilli, prażoną cebulką i truflową sałatką colesław z czerwonej kapusty
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje: kawa HAYB, herbata, sezonowe, ziołowe napary z Pijalnia Ziół Dary Natury, woda oraz lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb