Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Zapraszamy Was na niezwykłą lekcję przygotowywania
tradycyjnego sushi krok po kroku. Na zajęciach poznacie historię sushi oraz produkty i akcesoria porzebne do przygotowania sushi. Zgłębicie tajniki przygotowywania perfekcyjnego sushi: nauczycie się gotować ryż idealny. Dowiecie się co to jest zaprawa do ryżu i jaką rolę odgrywa w procesie przygotowywania sushi. Nauczycie się samodzielnie dobierać i kroić dodatki. Prowadzący pokaże Wam też jak filetować łososia. Nauczycie się rollować sushi 4 metodami (nigirizushi, hosomaki, california maki, futomaki) oraz jeść pałeczkami. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach samodzielnie przygotujecie swój zestaw sushi.
W programie:
- Nigiri sushi z tuńczykiem
- Nigiri sushi z łososiem
- Nigiri sushi z krewetkami
- Hosomaki z ogórkiem
- Hosomaki z łososiem
- Hosomaki z tuńczykiem
- Philadelphia maki z łososiem (sałata, awokado lub oshinko, serek Philadelphia)
- California maki z krabem (awokado, sezam biały i czarny, sałata, majonez)
- Maki tuńczyk pikantny z porem (sos chilli Sriracha)
- Temaki w nori w formie rożków
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, aromatyczny napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb