Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa.
Od trzech dekad jesteśmy światkami rewolucji w kulturze picia alkoholu. Obecnie nie sposób mówić o koktajlach bez wskazania na istotne społeczne trendy tj. ekologia, lokalność, zero waste, handmade czy lot abv. Prowadzący opowie Wam jak przez ten czas zmienił się świat koktajli i jak z Jego perspektywy będzie rozwijał się ten sektor w przyszłości. Poznacie procesy, proporcje i triki konieczne do przygotowania obłędnych kompozycji smakowych. Dowiecie się jakich sezonowych składników używać do domowych koktajli i w jaki sposób to robić. Nie zabraknie zaskakujących połączeń smakowych i miksologii eksperymentalnej oraz trików w duchu idei zero waste. Uczestnicy, pracując indywidualnie, pod okiem Prowadzącego, przygotują: 3 modne, alkoholowe koktajle na bazie samodzielnie przygotowanych mikstur, świeżych owoców, ziół i sezonowych dodatków.
W programie:
- Infuzja rabarbarowa
- Kordial z groszku cukrowego
- Shrub i puder truskawkowy
- Syrop koperkowy
- Tynktura lawendowa
- 3 sezonowe, samodzielnie przygotowane koktajle na bazie
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe do Pijalnia Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do koktajli, których nie uda Ci się wypić w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb