Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa
Przewodnikiem po wielokulturowej kuchni Półwyspu Iberyjskiego będzie Maciej Bartkowiak, który zanim na dobre zakochał się w kuchni tajskiej, przez wiele lat związany był z tamtejszą sztuką kulinarną. Doświadczenie zdobywał m.in. w butikowym, pięciogwiazdkowym hotelu Melia Cala D’or na Majorce, gdzie oprócz tradycyjnej kuchni hotelowej, gotował na specjalnych, ekskluzywnych kolacjach prezentujących kuchnię hiszpańską.
Na zajęciach nauczycie się od podstaw przygotowywać różnego rodzaju tapas. Poznacie ich historię i dowiecie się jaką rolę odgrywają w tamtejszej sztuce kulinarnej. Porozmawiacie o podstawowych produktach, ziołach i przyprawach wykorzystywanych w hiszpańskiej kuchni. Prowadzący opowie Wam o kultowych miejscach, ciekawych gastro konceptach i szefach kuchni słynących z przygotowywania perfekcyjnych tapas. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei #zerowaste, które z łatwością wykorzystacie w swoim codziennym gotowaniu. Pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie obłędne Tapas Party.
W programie:
- Calamares Fritos
- Patatas bravas
- Gambas al whisky – krewetki z whisky, miodem śmietaną i szczypiorkiem
- Croquetas de jamon z domowym majonezem na bazie oleju grzybowego
- Escalivada – tradycyjne warzywa z sosem romesco
- Smażony ser kozi z Sobrasada
- Kultowe churrosy
Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje. Kawa HAYB, ekologiczne herbaty i napary ziołowe z Pijalni Ziół Dary Natury oraz woda.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.