UWAGA! Zajęcia będą odbywały się na świeżym powietrzu w letniej lokalizacji CookUp, usytuowanej w LETNIA BAR, przy Teatrze Nowym, na ul. Madalińskiego 10/16 na warszawskim Mokotowie.
Na warsztatach prowadzący opowie Wam o tradycyjnych produktach, przyprawach i ziołach wykorzystywanych w kuchni bliskowschodniej. Będzie to także okazja do rozmowy na temat pochodzenia i sekretu popularności kultowych dań tamtejszej kuchni. Dowiecie się też w jaki sposób buduje się te nieoczywiste kulinarne połączenia i zapadające w pamięć smaki. Na zajęciach uczestnicy będą pracowali indywidualnie oraz w małych grupach (2-4 os.) i pod okiem prowadzącego przygotują 4 dania.
W programie:
- Tradycyjna, bliskowschodnia shakshuka
- Baba Ghanoush z palonego bakłażana z izraelską sałatką z pomidorków cherry z za’atarem i melasą z granata
- Bób po libańsku z kuminem, kolendrą i pomidorami
- Malabieh – bliskowschodni pudding różany z truskawkami
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczna, sezonowa lemoniada.