Na zajęciach – oprócz gotowania – dużo wiedzy nt. zdrowego odżywiania, produktów, komponowania potraw i smaków oraz suplementacji w kuchni roślinnej. Dowiecie się w jaki sposób orzechy i bakalie wykorzystywane są w kuchni wegańskiej. Poznacie ich podstawowe wartości odżywcze i nauczycie się je wykorzystywać do bilansowania roślinnych posiłków. Prowadzący opowie Wam także jak rozpoznawać ich jakość oraz w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoje wartości odżywcze. Na zajęciach pracować będziecie na wysokiej jakości produktach organicznych. Pod okiem prowadzącego, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 4 dania oraz smoothie.
W programie:
- Pizza na spodzie migdałowym z ricottą z nerkowców
- Frytki warzywne z batata, pietruszki i marchewki z masłem z orzechów ziemnych
- Pasztet z pestek dyni i kaszy jaglanej ze śliwką kalifornijską
- Japońska kapusta Tsukemono z marynowanej kapusty pekińskiej i śliwki umeboshi (odpowiednik naszego bigosu)
- Smoothie proteinowe z nasion konopii i mieszanki ziaren omega 3-6-9
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.