Wegańska Akademia Kulinarna: orzechy, bakalie i suszone owoce w diecie roślinnej

Warszawa Hoża
Można z nich wyczarować i spód do pizzy i mleko, masło, a nawet ser. Przez lata wykorzystywane głównie w cukiernictwie. Teraz z dumą opuściły słodką półkę, by dobrze namieszać w kuchni roślinnej. Są bogatym źródłem białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Wpływają na koncentrację i są niezwykle pomocne w walce ze zmęczeniem. W połączeniu ze strączkami i ziarnami tworzą pełnowartościowe, zbilansowane wegańskie posiłki. Panie i Panowie! Czas na Wegańską Akademię Kulinarną i orzechy oraz bakalie!

Na zajęciach – oprócz gotowania – dużo wiedzy nt. zdrowego odżywiania, produktów, komponowania potraw i smaków oraz suplementacji w kuchni roślinnej. Dowiecie się w jaki sposób orzechy i bakalie wykorzystywane są w kuchni wegańskiej. Poznacie ich podstawowe wartości odżywcze i nauczycie się je wykorzystywać do bilansowania roślinnych posiłków. Prowadzący opowie Wam także jak rozpoznawać ich jakość oraz w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej zachowywały swoje wartości odżywcze. Na zajęciach pracować będziecie na wysokiej jakości produktach organicznych. Pod okiem prowadzącego, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 4 dania oraz smoothie.

W programie:

  • Pizza na spodzie migdałowym z ricottą z nerkowców
  • Frytki warzywne z batata, pietruszki i marchewki z masłem z orzechów ziemnych
  • Pasztet z pestek dyni i kaszy jaglanej ze śliwką kalifornijską
  • Japońska kapusta Tsukemono z marynowanej kapusty pekińskiej i śliwki umeboshi (odpowiednik naszego bigosu)
  • Smoothie proteinowe z nasion konopii i mieszanki ziaren omega 3-6-9

Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.

UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.

 

Prowadzący

Michał Lachur

Wegański Szef Kuchni. Zainteresowany zdrowym odżywianiem i medycyną żywienia. W Jego kuchni ważne jest nie tylko co, ale również dlaczego ląduje na talerzu. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

Management: CookUp Talents: e-mail: studio@cookup.pl, tel. 695893718

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)