Na zajęciach – oprócz gotowania – dużo wiedzy nt. zdrowego odżywiania, produktów, komponowania potraw i smaków oraz suplementacji w kuchni roślinnej. Dowiecie się czym są sławne superfoods oraz jaka jest ich rola w diecie wegańskiej. Poznacie podstawowe produkty uznawane za superfoods oraz ich polskie odpowiedniki. Prowadzący zdradzi Wam podział superfoods ze względu na ich właściwości: przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antynowotworowe oraz adaptogenne. Na zajęciach pracować będziecie na wysokiej jakości produktach organicznych. Pod okiem prowadzącego, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 4 dania oraz smoothie.
W programie:
- Przeciwzapalne smoothie z kurkumą i imbirem
- Pieczone dynie faszerowane grzybami shiitake i kaszą gryczaną
- Pomidorowe orkiszotto z mlekiem migdałowym i miso
- Pierogi z buraka z domowym kimchi i rukwią wodną
- Jaglanka z grzybami shiitake, ciecierzycą i jarmużem
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.