Na zajęciach – oprócz gotowania – dużo wiedzy nt. zdrowego odżywiania, produktów, komponowania potraw i smaków oraz suplementacji w kuchni roślinnej. Dowiecie się jakie znaczenie mają zupy w diecie roślinnej. Poznacie też wartości odżywcze zup oraz ich rodzaje i historię, a także tradycyjne sosy w wersji wegańskiej. Oprócz tego Prowadzący zdradzi Wam tajemnicę smaku umami oraz idealnego wegańskiego bulionu. Na zajęciach pracować będziecie na wysokiej jakości produktach organicznych. Pod okiem prowadzącego, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 3 zupy, 3 sosy oraz roślinną kostkę rosołową.
W programie:
- Wegański rosół
- Roślinna kostka rosołowa
- Kiszonkowa zupa soczewicowa z curry, jogurtem sojowym i kolendrą
- Krem z fasolki Mung z zielonym tajskim curry, mlekiem kokosowym i limonką
- Wegański beszamel
- Wegański sos BBQ
- Wegański sos pieczeniowy
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na zajęciach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, sezonowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady Zero Waste. Jeśli to możliwe – zabierz ze sobą swoje opakowania do zabrania tego, czego nie uda Ci się zjeść na zajęciach.