Na warsztatach prowadząca wprowadzi Was w temat drożdży w wegańskim cukiernictwie. Opowie Wam o roli drożdży w diecie. Poznacie różnice pomiędzy ciastem drożdżowym luźnym a mocnym oraz różnice pomiędzy mąkami bezglutenowymi i glutenowymi. Dowiecie się, jakie przyprawy i dodatki wykorzystuje się do przygotowania wegańskich ciast drożdżowych. Pracując indywidualnie, pod okiem prowadzącej, przygotujecie 4 wypieki.
W programie:
- Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
- Chałka z cynamonem
- Bułeczki z dereniem jadalnym
- Ciasto dyniowe z czerwoną porzeczką
Wszystkie przygotowane na warsztatach wypieki będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar.
UWAGA! Wegański kurs cukierniczy to kurs kulinarny składający się z 6 spotkań. Zajęcia odbywają się 2 razy w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedynczych zajęciach kursu, w miarę dostępnych miejsc. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych zajęciach kursu. Kurs – dla tych osób, które uczestniczą we wszystkich zajęciach – kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu.