Na zajęciach poznacie zamienniki serów w kuchni roślinnej, ich skład chemiczny oraz wartości odżywcze wegańskiego nabiału. Nauczycie się odpowiednich technik pracy z surową masą „serową”. Dowiecie się także jak odpowiednio łączyć smaki, dekorować i jak traktować gotowe, upieczone serniki. Prowadząca pokaże Wam jak zrobić idealny roślinny karmel oraz jak uzyskiwać nietypowe połączenia smakowe. Pracując indywidualnie, pod okiem prowadzącej, przygotujecie 4 roślinne serniki.
W programie:
- Sernik bazyliowy z nerkowców z konfiturą z zielonych pomidorów
- Czekoladowy sernik jaglany z żurawiną
- Tofurnik waniliowy z mango
- Wegański sernik z solonym karmelem
Wszystkie przygotowane samodzielnie serniki będziecie mogli skosztować na miejscu lub zabrać ze sobą do domu w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar.
UWAGA! Wegański kurs cukierniczy to kurs kulinarny składający się z 6 spotkań. Zajęcia odbywają się 2 razy w tygodniu i składają się z części teoretycznej i części praktycznej. Istnieje możliwość uczestniczenia w pojedynczych zajęciach kursu, w miarę dostępnych miejsc. Nie ma obowiązku uczestniczenia we wcześniejszych lub późniejszych zajęciach kursu. Kurs – dla tych osób, które uczestniczą we wszystkich zajęciach – kończy się egzaminem praktycznym, po którym uczestnicy otrzymają dyplom ukończenia kursu.