Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Na zajęciach wybierzecie się w kulinarną podróż do słonecznej Italii. Tym razem odwiedzicie Sycylię, Katanię, Toskanię oraz Rzym. Poznacie tamtejsze tradycje kulinarne oraz najsłynniejsze dania. Będzie włosko: ekspresyjnie, energetycznie i przepysznie. A w kuchni królować będą sezonowe, jesienne klimaty. Bakłażany, papryki, cukinie, pomidory oraz aromatyczne włoskie zioła: bazylia i szałwia. Pod okiem prowadzącego przygotujecie prawdziwą, włoską ucztę, składającą się z 4 dań.
W programie:
- Canazzo – sycylijska sałatka z bakłażanów, cukinii i papryki, oczywiście z pomidorami i bazylią
- Pasta ala Norma – genialny makaron z Katanii, z bakłażanem, pomidorami i słoną ricottą
- Saltimboca alla romana – cielęcina z prosciutto crudo i szałwią
- Cantuccini – tradycyjne toskańksie chrupiące biscotti z migdałami
Spotkanie zakończy się degustacją wspólnie przygotowanych dań. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz sezonowy, ziołowy napar lub lemoniada.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb