Akademia Zero Waste

Warszawa Hoża
Autorski kurs Jagny Niedzielskiej, czyli jak mądrze, zdrowo i ekologicznie gotować w czasach inflacji i oszczędzania. Kurs składa się z 8 zajęć podzielonych na: część teoretyczną, praktyczną oraz zadanie domowe. Będzie to 8 inspirujących, konkretnych warsztatów o oszczędnym, ekologicznym, mądrym, budżetowym gotowaniu. Do tego 24 szybkie, zdrowe dania w duchu idei #zerowaste autorstwa Jagny. Nie zabraknie też kreatywnych zadań, dzięki którym nauczysz się jak planować, nie marnować, myśleć wielowątkowo, liczyć sprawdzać, robić zakupy, przechowywać, gdzie robić oszczędności i jak organizować swoją pracę w kuchni oraz kuchenny budżet. Wszystko w duchu idei #zerowaste i z poszanowaniem dla planety.

Zajęcia nr 1: Monitorowanie
Data: 6.10.2023 r.
Godzina: 18:00

Część teoretyczna:

  • Ogólny zarys kuchni #zerowaste oraz kuchni budżetowej
  • Jak monitorowanie wpływa na lepszą organizację w kuchni, ile możemy zaoszczędzić
  • Mity na temat kuchni #zerowaste
  • Jak monitorować za pomocą telefonu oraz arkuszy i na jakie miejsca zwracać uwagę
  • Dodatek: arkusz do monitorowania dla każdego uczestnika oraz waga

Część praktyczna:

  • Domowy labneh z dynią
  • Gołąbki z czerwonej kapusty
  • Crème brûlée z tostami francuskimi

Zajęcia nr 2: Planowanie
Data: 7.10.2023 r.
Godzina: 18:00

Część teoretyczna:

  • Planowanie posiłków na tydzień (+ arkusz dla każdego uczestnika)
  • Planowanie zakupów (+ arkusz dla każdego uczestnika)
  • Opakowania: co w czym jak, na ile i dlaczego (+ zestaw materiałów dla każdego uczestnika)

Część praktyczna:

  • Spektakularna focaccia z resztkami warzyw
  • Bezbłędny roślinny kotlet mielony
  • Racuchy z jabłkiem z kompotem

Zajęcia nr 3: Zakupy
Data: 13.10.2023 r.
Godzina: 18.00

Część teoretyczna:

  • Jak robić zakupy i o czym pamiętać w trakcie zakupów
  • Na jakie chwyty marketingowe warto być czujnym
  • Jak wygląda certyfikacja produktów ekologicznych i co to znaczy, że produkt pochodzi z certyfikowanych źródeł
  • Kuchnia sezonowa, co to znaczy i dlaczego warto sięgać po produkty sezonowe
  • Mięso i ryby, na co zwracać uwagę

Część praktyczna:

  • Galette z sezonowymi dodatkami
  • Śniadaniowy placek z siemienia lnianego z sezonowymi dodatkami
  • Scones z konfiturą z sezonowych owoców i daktyli

Zajęcia nr 4: Więcej warzyw, mniej mięsa
Data: 14.10.2023 r.
Godzina: 18:00

Część teoretyczna:

  • Podział warzyw na kolory
  • Podział warzyw na sezony (+ arkusz z kalendarzem sezonowości warzyw i owoców)
  • Dane na temat spożywania warzyw i owoców przez Polaków
  • Techniki budowania roślinnego jadłospisu

Część praktyczna:

  • Szybka pasta z sosem z pieczonych warzyw i varmezanem
  • Fasolka cacio e pepe
  • Obłędne wytrawne crumble ze szpinaku

Zajęcia nr 5: Energooszczędność, czyli jak mądrze korzystać z domowych sprzętów
Data: 20.10.2023 r.
Godzina: 18:00

Część teoretyczna:

  • Koszt pracy domowych sprzętów w kuchni
  • Jak zminimalizować koszt ich pracy
  • Jak planować pracę domowych sprzętów
  • Jak gotować wydajniej

Część praktyczna:

  • Zupa Ogrodniczka, czyli słynna zupa nic
  • Tajemniczy chleb z chleba
  • Pasta Alfredo z kalafiora

Zajęcia nr 6: Przechowywanie żywności
Data: 21.10.2023 r.
Godzina: 18:00

Część teoretyczna:

  • Jak przechowywać żywność w lodówce
  • Jak przechowywać żywność w szafkach kuchennych
  • Jak przechowywać żywność w zamrażalniku

Część praktyczna:

  • Spektakularny chowder z popcornu
  • Smażona feta z żurawiną, cytryną i oliwkami
  • Comfort food’owa cheesy fasolka ze szpinakiem i pomidorami
  • Kultowy monkey bread

Zajęcia nr 7: Żywność przetworzona i jak czytać etykiety produktów spożywczych
Data: 27.10.2023 r.
Godzina: 18:00

Część teoretyczna:

  • Czym jest żywność przetworzona
  • Przykłady dobrej żywności przetworzonej
  • Na jaką przetworzoną żywność uważać
  • Jak czytać etykiety produktów

Część praktyczna:

  • Ziemniaki z piekarnika jak z ogniska
  • Chilli sin carne
  • Barbie Burger: różowe bułki z różowym burgerem i różowym majonezem

Zajęcia nr 8: Oszczędności
Data: 28.10.2023 r.
Godzina: 18:00

Część teoretyczna:

  • Jak i gdzie kupować jakościowe produkty
  • Jakie produkty wybierać
  • Które produkty warto kupować na wagę i gdzie to robić
  • Jaka żywność jest najczęściej podrabiana?

Część praktyczna:

  • Falafele
  • Pasta z awokado i ciecierzycy
  • Knedle z grzybami i szpinakiem
  • Domowa chałwa
  • Bulion z „resztek”

Prowadzący

Jagna Niedzielska

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei „Zero Waste”. Kucharka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki – poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi „Bez resztek”.
Prowadząca program „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadząca z Damianem Kordasem program „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Nominowana do nagrody kobieta roku magazynu Glamour w kategorii „Misja”. Swoją wiedzą dzieli się między innymi w „Dzień Dobry TVN”, w TVN24.

Zobacz warsztaty prowadzącego

Poznaj CookUp

CookUp Studia Kulinarne

CookUp to przede wszystkim dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne.

CookUp Talents i CookUp Fundacja

CookUp zajmuje się również promowaniem talentów kulinarnych (CookUp Talents) oraz edukacją na temat zdrowego odżywania się mam i ich dzieci oraz kobiet w ciąży, aktywizacją seniorów poprzez warsztaty kulinarne, oraz innymi projektami społecznymi (CookUp Fundacja).

Studio Warszawa Hoża

ul. Hoża 51, 00-681 Warszawa

Jak dojechać?

Metro

Stacja Centrum, następnie pieszo 800 metrów, około 12 minut

Tramwaj

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Autobus

Przystanek Koszykowa (od ul. Chałubińskiego), Przystanek Dw. Centralny (od Al. Jerozolimskich), Przystanek Hoża (od. ul. Marszałkowskiej)

Opinie o warsztatach

Uczestniczyłam w warsztatach w CookUp trzykrotnie. Były to wspaniałe, inspirujące spotkania, na których poznałam nowych, ciekawych ludzi. Poza tym, za każdym razem, było dużo wiedzy przekazanej przez prowadzących, ale co najważniejsze, wspaniałe dania, które później gotowałam też w domu.

Sonia

Miałem przyjemność uczestniczyć w warsztatach Knife Skills. Dużo pożytecznych umiejętności posługiwania się nożem w kuchni, dzięki którym przygotowywanie produktów do gotowania - m.in. krojenie, siekanie, rozdrabnianie idzie mi dużo sprawniej i szybciej.

Tomasz

Najczęstsze pytania

Jak mam się ubrać na warsztaty?

W miarę możliwości ubierz się wygodnie, a przede wszystkim włóż wygodne buty, dzięki czemu nie zmęczy Cię tak bardzo długie stanie przy wyspie do gotowania. Gotowanie to przyjemność, ale też dużo fizycznej pracy :) Na czas warsztatów dostaniesz fartuch kucharski, także nie musisz się martwić o ubrudzenie się w trakcie gotowania.

Czy muszę przyjść na warsztaty wcześniej, przed godziną ich rozpoczęcia?

Nie musisz pojawiać się dużo wcześniej. Kilka minut przed warsztatami w zupełności wystarczy. Zostaw sobie jednak minimalną ilość czasu, żeby się nie spóźnić i nie stracić informacji organizacyjnych na początku warsztatów. Warsztaty startują punktualnie do godzinie określonej w opisie zajęć.

Czy muszę coś zabrać ze sobą?

Nie musisz nic ze sobą zabierać. Zapewnimy Ci wszystko, co jest potrzebne do wzięcia udziału w warsztatach - akcesoria do gotowania, przepisy na przygotowywane podczas warsztatów dania, żebyś mogła/mógł je odtworzyć w domu, ołówek do sporządzenia własnych notatek oraz kawę, herbatę i wodę :)