Zobacz też nasze autorskie, kompleksowe kursy gotowania: ABC Gotowania, ABC Cukiernictwa, Wegańska Akademia Kulinarna i Wegański Kurs Cukierniczy
Podczas zajęć nauczycie się przygotowywać tofu w wersji Firm, czyli zbitej oraz Silken, czyli tzw. jedwabiste tofu przypominające galaretkę. Poznacie różnice przy produkcji różnego rodzaju tofu oraz sprzęt niezbędny do wykonania go w domowych warunkach. Prowadzący opowie Wam też o różnego rodzaju tofu dostępnych w sklepach. Dowiecie się w jaki sposób przygotowywać je do gotowania (odciskanie, marynowanie, doprawianie), jak je wykorzystywać oraz w jakich daniach sprawdzi się najlepiej. Nie zabraknie też trików i patentów w duchu idei Zero Waste, które ułatwią Wasze codzienne gotowanie w zaciszu domowym. Na warsztatach, pracując indywidualnie oraz w małych grupach (2 os.) przygotujecie 2 rodzaje tofu oraz 2 dania z tofu w roli głównej.
W programie:
- Klasyczne tofu z mleka sojowego
- Silken tofu z mleka migdałowego
- Kung Pao tofu z korzeniowymi warzywami, imbirem i czosnkiem niedźwiedzim
- Chrupiące Tofu Sliders (z wykorzystaniem przemysłowego wędzonego tofu) z majonezem curry, chałką i pikantną czerwoną kapustą ze świeżymi ziołami. Na warsztatach serwowane będą ciepłe i zimne napoje (kawa, herbata, woda) oraz aromatyczny, ziołowy napar lub domowy izotonik.
UWAGA! Praktykujemy zasady idei Zero Waste. Jeśli to możliwe, zabierz ze sobą opakowania na wynos do potraw, których nie uda Ci się zjeść w trakcie warsztatów. #thereisnoplanetb
OPCJA VEGE: Nie jesz mięsa/ryb, a chcesz wziąć udział w zajęciach? Napisz do nas, a zobaczymy, co da się zrobić